Google Reklamları

27 Kasım 2012 Salı

Kentsel dönüşüm yasasında yık-yap modeli geliyor

Google Reklamları




Kentsel dönüşüm yasasında yık-yap modeli geliyor.Kentsel dönüşüm yasasıyla birlikte yap-sat modeli, yerini yık-yap’a bırakacak. Riskli binaların yıkılmasının ardından müteahhitlerle sözleşme yapacak olan hak sahiplerinin ise dikkatli olması gerekiyor.
Şehir Plancısı Faruk Göksu, kamuoyu tarafından kentsel dönüşüm olarak bilinen yasal düzenlemelerin yeni bir dönüşüm sürecini başlattığını belirterek, yeni sürecin 3 aşamalı bir zaman dilimini kapsadığını söyledi. Bu aşamaların tespit, yıkım ve yapım olduğuna vurgu yapan Göksu, yeni sürecin içinde kamu ve müteahhitlerin iki önemli aktör konumuna geleceklerini ifade etti.
Göksu, kamunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, belediyeler ya da TOKİ vasıtasıyla büyük dönüşüm projelerinde planlayan, tasarlayan, kredi veren ve geliştirici rollerini üstleneceğini anlatarak, bugüne kadar yap-sat ya da sat-yap modeli ile faaliyet gösteren müteahhitlerin ise bu süreçte yık-yap modeliyle yeni pazarlar yaratacağını kaydetti.
Göksu, yasanın, riskli yapının yıkımının ardından maliklerin 2/3 anlaşma oranı ile yapımına olanak verdiğini ve bu durumda anlaşma sağlanamayan payın satışı ya da kamulaştırılması işleminin idare tarafından başlatıldığını belirterek, anlaş-yap modelinde taşınmaz sahiplerinin bakanlığa kredi başvurusu yapabildiğini, böylelikle maliklerin kendi inşaatlarını kendilerinin taahhüt olarak yaptırarak, değerlerini koruyabileceklerini söyledi.

Parsel birleşince bonus
Yasada parsellerin birleştirilmesi şartı ile imar hakkı artışı verilebileceğini vurgulayan Göksu, bu durumda parsellerin birleşmelerine ve kamusal alan yaratma oranlarına göre imar bonuslarının gündeme gelebileceğini ifade etti. Göksu, bu durumda, birleşen parsel maliklerinin inşaatın maliyetini kredi ya da öz kaynak kullanarak karşılayacakları gibi paylaşım yöntemlerini de kullanabileceklerinin altını çizdi.

Faruk Göksu, yasanın kamu ile mülk sahiplerinin anlaşması halinde, taşınmazın tespit edilen bedelinin, İdarece malike verilecek konut veya işyerinin inşaat maliyetinden düşüleceğini belirterek, bu sayede yeni konut ve işyeri verilmesi seçeneğinin de ortaya konduğunu ve riskli mülkünü ver yenisini al modelinin geliştirildiğini kaydetti.
Bakanlar kurulu kararı ile riskli alan ya da riskli yapı ilan edilen yerlerde taşınmaz sahipleri, hak sahipleri ve kiracılar için farklı yöntemler uygulanacağını belirten Göksu, ister kamu isterse müteahhit yoluyla olsun yeni dönüşüm sürecinde kamu, mülk sahibi ve yapımcının karşı karşıya geleceğini söyledi.


 
Powered by Blogger