Google Reklamları

4 Kasım 2012 Pazar

Altın Fiyatları Yükselecek Mi, Düşecek Mi ?

Google Reklamları


Altın Fiyatları Yükselecek Mi, Düşecek Mi ? Global piyasalarda parasal genişleme kararıyla güçlenen altın, içeride ise özellikle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) zorunlu karşılıklara ilişkin aldığı kararla daha da popüler hale geldi.

TCMB’nin zorunlu TL karşılıkların yüzde 30’u kadar altın tutulmasına izin vermesi bankaları altına yöneltti. Yastık altında olduğu tahmin edilen 5 bin ton altın için kolları sıvayan bankalar, art arda yeni ürün ve hizmetlerle bu pastadan pay kapma yarışına girdi.

Şubeleri kanalıyla kolye, yüzük, bilezik gibi hurda altınları toplama seferberliği başlatan bankalar, bu uygulamayı Türkiye çapına yaydı. Altına dayalı tüm finansal enstrümanlar aracılığıyla bugüne kadar yaklaşık bin 300 ton altının ekonomiye kazandırıldığı tahmin ediliyor.
Akbank: ABD Merkez Bankası’nın (FED) üçüncü parasal genişlemeye (QE) gitmesiyle artan likidite global enflasyon endişelerini artırdı. Bu endişenin yanı sıra Euro Bölgesi'ndeki ekonomik sorunların devam etmesi de altın ve gümüş gibi kıymetli madenlerin fiyatını yukarı itiyor. Jeopolitik riskler de talebi destekliyor.

İçeride uygulanan politikalar da altın fiyatlarını yukarı iten bir başka unsur. Bütün bu veriler ışığında altının yılın son çeyreğinde de “güvenli liman” olarak kabul edilmeye devam etmesi bekleniyor.
Garanti Bankası:
Altın fiyatlarındaki çıkışın sürmemesinin en önemli nedeni, ABD ekonomisi ve FED’in önümüzdeki döneme ilişkin politikasındaki belirsizlik.

Bundan sonraki dönemde altın fiyatları için en kritik gösterge ABD’deki istihdam verileri olacak. Uzun vadede ise reel faizler düşük kaldıkça altın ve diğer riskli yatırımlara olan talep sürecek. Reel faizler uzun bir süre daha düşük kalmaya devam edeceği için altın fiyatları yükselmeye devam edebilir.
VakıfBank:
Kısa vadede altının 1.600-1.800 ons/dolar bandındaki hareketine devam etmesini, orta vadede ise geçen yılki zirvesi olan 1.900 doları test etmesini bekliyoruz. Bol ve ucuz para sistemde kaldıkça altın da prim yapmayı sürdürecek.

Bank Asya:
FED toplantısında alınan yeni parasal genişleme kararıyla altın fiyatı 1.700 dolardan 1.766’ya kadar yükseldi. Kısa dönemde FED'in parasal genişleme kararları, altın fiyatlarında en belirleyici unsur olacak.

FED, son açıklamalarında düşük faiz ve bol para politikasını 2014 yılına kadar sürdüreceğini belirtmişti. Bu durum, altın fiyatlarındaki yükseliş trendinin 2014’e kadar süreceği senaryosunu güçlendiriyor.
kaynak:mynet

 
Powered by Blogger