Google Reklamları

22 Şubat 2013 Cuma

Çocuklarda solunum yolu enfeksiyonları

Google Reklamları


Çocuklarda solunum yolu enfeksiyonları.Liv Hospital Çocuk Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Dr. İpek Akman, üst solunum yolları enfeksiyonlarından çocukların daha çok etkilendiğini belirterek, ''Çoğunlukla viral hastalıklardır ve antibiyotik tedavisine gerek duyulmaz. Bu gibi durumlarda hasta dinlenmeli ve beslenmesine dikkat etmelidir'' dedi.
Vücut direnci düştüğünde enfeksiyonun ilerleyebildiğini anlatan Akman, enfeksiyonu olan çocuğun uzman bir doktor tarafından değerlendirilmesi ve tedavisinin planlanması gerektiğini vurguladı.
Akman, üst solunum yolları enfeksiyonlarının nezle, boğaz ve kulak ağrısı ile ateş gibi bulguları olabildiğini aktararak, ''Üst solunum yolları enfeksiyonlarından çocuklar daha çok etkileniyor. Çoğunlukla viral hastalıklardır ve antibiyotik tedavisine gerek duyulmaz. Bu gibi durumlarda hasta dinlenmeli ve beslenmesine dikkat etmelidir'' ifadelerini kullandı.
''5 yaşından küçük çocukların bağışıklık sistemi henüz gelişimini tamamlamamıştır. Enfeksiyonlar erişkine göre daha sık ve daha ağırdır. Bazı çocuklarda genetik bir sorun sonucu çocuğun bağışıklık sisteminde kalıcı bir eksiklik bulunabilir. Bu çocuklar çok sık hastalanırlar, hastaneye yatmaları gerekebilir. Bu durumun bir uzman tarafından değerlendirilmesi gerekir.''
Akman, beslenme bozukluklarının bağışıklık sistemini zayıflatıp sık enfeksiyonlara yol açabildiğine işaret ederek, ''Özellikle 1 yaşına kadar anne sütüyle beslenmiş bebekler sütteki koruyucu hücreler ve antikorlar sayesinde daha az enfeksiyon geçirirler. Daha ileriki yaşlarda tüm besin gruplarını dengeli oranlarda içeren, yaşa uygun beslenme programı bünyeyi güçlü tutar. Sağlıklı beslenen kişinin sürekli vitamin alması gerekli değildir. Bilimsel açıdan vitaminlerin solunum yolları enfeksiyonlarına karşı koruyucu bir özelliği olduğu gösterilmemiştir ancak vücutta birtakım vitaminlerin eksik olduğu saptanırsa vitamin kullanılabilir. Vitaminleri doğal gıdalardan almak daha yararlıdır. Örneğin turunçgillerin bol tüketimi önerilir. Zayıflık gibi aşırı kilo da pek çok soruna yol açar. Obez çocuklarda da enfeksiyonlara yatkınlık artmıştır. Bu çocuklarda üst solunum yollarında yağ birikimi sonucu daralma olabilir, sık enfeksiyon görülebilir'' değerlendirmesinde bulundu.

 
Powered by Blogger